{ "title": "Türkçe Sıfatlar", "image": "https://www.sifatlar.com/images/Turkce-Sifatlar-55732.png", "date": "21.01.2024 11:05:20", "author": "Müslüm özpolat", "article": [ { "article": "
Türkçe sıfatlar, isimlerin önüne geçerek varlıkların ve nesnelerin rengini, şeklini, cinsini, durumun ve sayını belirten sözcüklere verilen isimlere sıfat denmektedir. Günlük olarak yaptığımız konuşmaların hemen hemen hepsinde sıfatlara yer vermekteyiz. Sıfatlar iki türde incelenmektedir. Bunlar niteleme sıfatları ve belirtme sıfatlarıdır. Ayrıca yapı bakımında sıfatlarda bulunmaktadır. Bu sıfatlar da basit, türemiş ve birleşik sıfat olmak üzere üç türde incelenir.

Niteleme sıfatları

Bir ismi durum, şekil, biçim ve renk yönü ile işaret eden sözcüklere verilen isimdir. Bu sıfatları cümle içinde bulmak için isme \"Nasıl?\" sorusunun sorulması gerekmektedir. Cümleye sorulan nasıl sorusunun cevabı niteleme sıfatını göstermektedir.

Örnek: Küçük bahçede bulunan ağaçların hepsi kurumuş. Bu cümledeki küçük kelimesi ismin nasıl olduğu anlatmakta olduğu için niteleme sıfatıdır.

Belirtme sıfatları

İsimleri işaret yolu ile anlatmakta olan sözcüklere verilen isimdir. Bu, şu, öteki, beriki ve öteki gibi sözcükler belirtme sıfatlarıdır.

Örnek: Ben öteki otobüs ile geleceğim. Bu cümlede bulunan öteki sözcüğü işaret belirttiği için belirtme sıfatıdır. Belirtme sıfatları kendi içerisinde dört gruptan incelenmektedir.
Yapı bakımından sıfatlar
Birleşik sıfatlar türleri
" } ] }