{ "title": "Sıfatlar ve Çeşitleri", "image": "https://www.sifatlar.com/images/Sifatlar-Ve-Cesitleri-26617.png", "date": "19.01.2024 09:40:44", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "Sıfatlar ve çeşitleri: Türkçenin dil bilgisi konuları arasında sıfatlar diğer adı ile ön adlar yer almaktadır. Sıfatlar (Ön ad) varlıkları türlü yönleri ile niteleyen ya da belirten sözcüklerdir. Sıfatlar mutlaka isimden önce gelmektedir. İsimden önce gelmez ise kelime sıfat olmaz isim ya da bağlaç olabilir ya da herhangi bir kelime fiilden önce gelir ise o zamanda kelimemiz zarf olmaktadır. Bu yüzden özellikle de soru çözümlerinde sizden cümle ya da paragraf içerisinden sıfatları bulunuz derler ise her zaman isimden önce gelen kelimeye bakılır. Eğer isimden önce gelen kelime ismi niteliyor ya da belirtiyor ise o sıfattır.

Sıfatlar isimleri çeşitli yönlerden nitelendirebilir ya da belirtebilir. Fakat sıfatlar isimleri sadece bir yönden etkilemez birçok yönden etkileyebilir. Kendi aralarında çeşitli sınıflara ayrılan sıfatları şimdi bir inceleyelim.

Sıfat çeşitleri

Niteleme sıfatları: Herhangi bir kelimeye ya da cümleye sorulduğu zaman onu durum, zaman, renk, çeşit ve şekil yönünden niteleyen isimlere sözcüklere niteleme sıfatları denir. Niteleme sıfatları her zaman için nasıl sorununa cevap vermektedir. Şimdi sizler ile birkaç örneği inceleyelim.
Belirtme sıfatları: Belirtme sıfatları isimleri çeşitli yönlerden etkileyebilir. Özelikle bir şeyi işaret ederken, nerede olduğunu belirtir iken, soru sorarken ya da bir şeyin sayısı ya da miktarı hakkında bilgi alınırken mutlaka belirtme sıfatlarından faydalanılır. Şimdi belirtme sıfatlarının neler olduğunu maddeler halinde inceleyelim.
Örnek: bu ev, Şu araba, O film, onu bana ver, beriki sehpa.
Örnek: Her konu, Bazı olaylar, Birkaç kişi, Birtakım insanlar.
  • Soru sıfatı: Herhangi bir konu hakkında bilgi edinmek, bilgi vermek gibi durumların soru yolu ile yapıldığı sıfat çeşidine soru sıfatı denir. Genel olarak soru sıfatları cümleyi soru cümlesine dönüştürmektedir. Soru sıfatları; ne nasıl ne kadar ne tür, kaç tane gibi soru ifade eden kelimeler ile yapılmaktadır.
Örnek: Nasıl insan?
Hangi film?
Kaç soru?
  • Sayı sıfatı: En önemli sıfat çeşitleri arasında yer almaktadır. Sayı sıfatları herhangi bir şeyin miktarını, sayısını, sırasını ya da bölümünü ifade ederken kullanılan sıfat çeşididir. Sayı sıfatı genel olarak ne kadar, kaç tane, kaç lira, kaçıncı sıra gibi sorulara cevap verir.
Örnek: IV. Murat, İkişer ekmek, yarım limon, bütün ekmek, 1 kilo elma.

Adlaşmış sıfat: Bir sözcüğün sıfat olarak kullanılabilmesi için yalın halde olması gerekir. Sıfatlar isim çekim ekleri alınca adlaşır.

Örnek: Yaramaz çocuklar evi dağıttı. (Cümlede yer alan yaramaz sözcüğü sıfat, çocuklar ise isimdir.)

Yaramazlar evi dağıttı. (Yaramazlar ise adlaşmış sıfattır. Çünkü orada kast edilen yaramaz çocuklardır.)
" } ] }