{ "title": "Sıfat Zamir", "image": "https://www.sifatlar.com/images/Sifat-Zamir-94127.jpg", "date": "21.01.2024 22:04:30", "author": "Esmanur Bozkurt", "article": [ { "article": "
Sıfat zamir, Sıfatlar ve zamirler Türkçe'nin dil bilgisi konuları arasında yer alan iki önemli konudur. Sıfat zamir konusu aslında aynı başlık altında incelenen iki konu olmasına rağmen ikisi de birbirinden farklıdır. Genel olarak öğrencilerin hem sevmediği hem de sürekli yanlış yaptığı sorular sıfat ve zamirlerden gelmektedir. Bu yüzden de pek sevilmeyen iki konudur. Zamirler ismin yerine kullanılan sözcükler iken, sıfatlar isimlerden önce gelerek onları renk, desen, şekil, biçim ya da durum yönünden çeşitli şekillerde nitelendiren sözcüklere denilir.

Zamirler (Adıllar)

Zamirler ismin yerine kullanılan sözcüklere denilir. Zamirler diğer adı ile de adıllar isimlerin geçici olarak yerlerini tutmaya yardımcı olan sözcük gruplarıdır.

1. Kişi zamirleri: Adından da anlaşıldığı üzere insan isimleri ya da kişi isimlerinin yerini tutan zamir çeşididir. Genel olarak bu zamirler; ben, sen, o, biz, siz ve onlar olarak bilinir.

Örnek: Bizim, sizinle işimiz olmaz. Onun bana borcunu sen mi ödeyeceksin?

2. Dönüşlülük zamiri: Sadece kendi sözcüğüdür.

Asıl kişi zamiri yerine kullanılır: kendim= ben, kendin= sen.

Pekiştirme görevinde kullanılır: bu soruyu ben kendim çözdüm.

3. İşaret zamiri: bu zamir çeşidimiz isr varlıkların yerini ya da konumunu işaret yolu ile tutan sözcük çeşididir. Genel olarak işaret zamirleri; bu, şu, oz, bunlar, şunları.

Örnek: O sınıfı başarıyla geçmiş. Onu hemen cebine koy.

4. Belgisiz zamirler: bu zamir çeşidimiz ise isimlerin yerini kesinlikle içerisinde tutmayan belirten zamirlerdir. Genel olarak belgisiz zamirler ise; bazıları, kimi, biri, kimse, hepsi, herkes.

Örnek: Herkes sınıfta toplanmış.

5. Soru zamirleri: İsimlerin yerini soru yolu ile tutan sözcüklerdir. Genel olarak kullanılan soru zamirleri; Ne, nereye, neyi, kimi, kimde, kaçı.

Sıfatlar (Ön adlar)

İsimlerin özelliklerini gösteren sözcüklerdir. İsme sorulan nasıl sorusuna cevap verir. İsimleri çeşitli yönlerden niteler ya da belirtir.

Niteleme sıfatları: İsimlerin önüne gelerek onları renk, biçim ve durum yönünden nitelendiren sözcüklere denir.

Belirtme sıfatları
" } ] }