{ "title": "Sıfat Ön Ad", "image": "https://www.sifatlar.com/images/Sifat-On-Ad-27159.jpg", "date": "23.01.2024 03:29:48", "author": "mustafa zafer kaya", "article": [ { "article": "Sıfat ön ad, varlıkları ve isimleri detaylandırmak için kullanılan sözcüklerdir. Bir nesnenin rengini, kokusunu, görünüşünü, iç dünyasını, sayısını, şeklini, biçimini ve nesneye dair hemen hemen her şeyi sıfat ön ad ile öğrenmek mümkündür. Sıfat ön ad her zaman bilgi verilmek istenen ismin başına gelerek tamlama oluşturur. Bu nedenle sıfatın diğer adı ön addır. Örnek; eski bir kupa, güzel kadın, sade kahve.

Sıfat ön ad çeşitleri

Niteleme sıfatları: Varlıkların biçimlerini, durumlarını, renklerini, görünüşlerini ve daha çok \"nasıl?\" Sorusuna cevap verecek şekilde betimleyen sözcüklerdir.

Örnek: Nasıl bir kavanoz? Dolu bir kavanoz.

Belirtme sıfatları: Sayı, işaret, soru ve belgisizlik olarak varlıkları betimleyen sözcüklerdir. 4 gruba ayrılır. Bunlar aşağıdaki gibi sıralanabilir;
Bir sıfat ön ad hem belirtme hem de niteleme anlamında kullanılabilir. Örneğin; güzel bir kadın, bu küçük not defteri.

Adlaşmış sıfat ön ad: Niteleme şeklinde kullanılan sözcüklerle isim kalktığı durumlarda tamlama düşer ve sıfat ön ad saf haliyle betimleme yapar. Örneğin; \"kırmızı ceketler\" yerine \"kırmızılar\" kullanımı. \"Acılı sos\" yerine \"acılı\" kullanımı.

Sıfat ön adlarda anlam özellikleri: Aşağıdaki şekilde örnekleriyle sıralanabilir;
" } ] }