{ "title": "Sıfat Çeşitleri", "image": "https://www.sifatlar.com/images/Sifat-Cesitleri-16242.jpg", "date": "19.01.2024 23:04:25", "author": "Gülşah Aydoğan", "article": [ { "article": "Sıfat çeşitleri, Sıfatlar tek başlarına kullanılmayıp varlıkla ortaya çıkmaktadır. Kısaca sıfat olarak kullanılan sözcükler birçok zaman belli kavramların karşılığı olmaktadır. Bu nedenle genellikle sıfata (Önad) da denilebilir. Genellikle isimlerin veya başka sıfatların önüne eklenerek yer, renk, şekil, sıra gibi çeşitli şekilde açıklayan sözcük türü olmaktadır. İki tür sıfat vardır bunlardan biri niteleme sıfatları diğeri ise belirtme sıfatları olmaktadır. Niteleme sıfatları çoğunlukla kendisinden daha sonra gelen ismin kokusunu, şeklini ve rengini belirten sıfatlara denilmektedir. İsme soracağımız \"nasıl\" sorusunun cevabı bize niteleme sıfatını vermektedir. Örneğin:
Sıfat çeşitleri olanlardan biri ise belirtme sıfatlarıdır. Belirtme sıfatları da arasında gruplara ayrılmaktadır. Bunlar da şu şekilde sıralanır. İşaret sıfatları, soru sıfatları, belgisiz sıfatlar ve sayı sıfatları olmaktadır. Bu sıfatları açıklayacak olursak:

İşaret sıfatları: Nesneleri göstererek belirten sıfat türü olmaktadır. Yani bu, şu, o olarak belirtilir. Örneğin bu araba senin mi? Ya da şu adamı tanırmısın diye açıklanmaktadır. Soru sıfatları: İsimleri soru yönünden belirleyen sıfat türüdür. Örneğin sınava kaç ay kaldı? Ya da eve ne zaman gideceğiz? Şeklinde açıklanmakta.

Sayı sıfatları: Nesnelerin sayısını belirten sıfat türü olarak bilinmektedir. Örneğin doğum gününe 2 gün kaldı, okulların açılmasına 1 hafta kaldı şeklinde belirtilir.

Belgisiz sıfatlar: bu sıfat ise nesneleri kesinlik kazandırmadan belirlemektedir. Örneğin herkes gelmek üzere, biz yarın görüşelim şeklinde açıklanmaktadır.

Tüm bunların yanı sıra iki farklı sıfat daha bulunmaktadır. Bunlar pekiştirme sıfatları ve adlaşmış sıfatlar olmaktadır. Pekiştirme sıfatında sıfat olan kelimenin ilk sesli harfine kadar olan bölümü alınmaktadır. Adlaşmış sıfatında ise niteleme sıfatının önündeki isim düşerek adlaşır ve buna da adlaşmış sıfatlar denilmektedir.
" } ] }