{ "title": "Harflerin Sıfatları", "image": "https://www.sifatlar.com/images/Harflerin-Sifatlari-64721.jpg", "date": "21.01.2024 16:36:19", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Harflerin sıfatları, tecvid ilminde sıfat tanımı şu şekilde yapılmaktadır. Mahreçte meydana gelişi esnasında harfin sesine arız olan keyfiyete denilmektedir. Bu yüzden sıfatlar, bazı yönlerden kısımlara ayrılmışlardır. Sıfatlar kuvvet bakımından iki bölüme ayrılmışlardır.

Kuvvetli Harflerin Sıfatları

Şiddet, İsmat, Safir, Kalkale, Tekrir, İstitale, Cehr sıfatlar arasında da kuvvet yönünden farklar bulunduğu görülmüştür. Kalkale'nin en kuvvetli sıfat olduğunu, Şiddet 'in, Cehr'den daha kuvvetli olduğu anlatılmaktadır. Harflerin durumları, aynı mahreçten çıkan harflerin durumları birbirinden ayırt edilebilmeleri için yumuşaklık, zayıflık, sertlik, uzunluk ve kısalık gibi harfte meydana gelen değişimler ve özellikler sıfatlar sayesinde olmaktadır.
Harflerin Sıfatları, çeşitli tecvid bilginlerine göre değişmektedir. 4 sıfatla yetinen bilginler olduğu gibi 44 sıfatta kullanan bilginlerde bulunmaktadır.

Harflerin Sıfatlarından Lazimi Sıfat; zatından ayrılması mümkün olmayan harflerin sıfatlarıdır. Eğer bu sıfatlar çıkartılırsa harfte önemli bir değişiklik olur ve ortaya çıkan hata çok büyük olmaktadır.
Harflerin Sıfatlarından Arızi Sıfat; harften ayrılması mümkün olan, harflerin ayrıldıkları zaman harflerin özelliğini değiştirmeyen sıfatlardır. Harflerden çıkartılsa dahi harflerin niteliğinde ve özelliğinde önemli bir değişiklik olmamaktadır.
" } ] }