{ "title": "6 Sınıf Sıfatlar", "image": "https://www.sifatlar.com/images/6-Sinif-Sifatlar-11753.jpg", "date": "21.01.2024 21:57:12", "author": "Hülya Ellikçi", "article": [ { "article": "6 sınıf sıfatlar konusu tam olarak anlaşılmadığında ileride karşınıza çıkacak olan yeni kelime türlerini anlamanız çok daha zor olacaktır. Bu yüzden bu konunun anlaşılması büyük bir önem taşımaktadır. Bu konu doğru anlaşıldığında ileride karşınıza çıkacak olan sıfat tamlamaları konusunu da daha rahat anlayabileceğinizi görebilirsiniz.

Sıfat Nedir?

Ön ad olarak da tanımlanabilen sıfatlar, bir isimden önce gelerek bu ismi niteleyen veya belirten kelimelerdir. Bir kelimenin sıfat olabilmesi için kesinlikle bir isimden ya da isim soylu bir sözcükten önce gelmesi gerekmektedir. Bir fiilden önce gelirse sıfat olmayacağını bilmelisiniz. Sıfatlarla ilgili bilmeniz gereken bir konu da bir isimden önce birden fazla sıfatın gelebileceğidir. 6 sınıf sıfatlar konusu işlenirken sıfatın ne olduğu ve kullanım şekilleri hakkında da bilgi edinmeniz faydanıza olacaktır.

6 Sınıf Sıfatlar Konusu için Örnekler

Güzel kız: Burada güzel bir isimden (Kız) önce gelerek bu ismin görünüşü ile ilgili bir bilgi edinmemizi sağlamaktadır. Kız: isim, Güzel: sıfattır.

Uzun zarif bir yapısı vardı

Bu cümleye baktığımız zaman \"uzun zarif bir yapı\" kelime grubunda \"yapı\" isminden önce bu isimle ilgili bilgi edinmemizi sağlayacak üç kelimenin \"uzun\", \"ince\", \"bir\" kullanıldığını görüyoruz. Yani bir isim 3 sıfatla belirtilmiş ve nitelenmiştir.

Yeni ayakkabıları ve elbisesi ile şık görünüyordu

Bu cümleye baktığımızda ise \"yeni ayakkabıları ve elbisesi\" kelimelerinde \"ayakkabı\" ve \"elbise\" kelimelerinin birer isim ve bu isimlerin her ikisinin de \"yeni\" sıfatı ile nitelendiğini görüyoruz. Yani \"yeni ayakkabılar\" ve \"yeni elbise\" şeklinde kullanmak yerine bir sıfatı iki ismi nitelemek için de kullanabiliyoruz.

Gözleri vardı yemyeşil

Bu cümleye baktığımız zaman ise devrik yapılı olduğunu ve kurallı bir cümle hale getirildiğinde \"yemyeşil gözleri vardı\" şeklinde düzenlenebileceğini görüyoruz. Bu örnekten yola çıkarak \"yemyeşil\" sıfatının yer değiştirip \"gözleri\" isminden önce değil sonra geldiğini görebiliyoruz. Böyle bir durumda cümlenizi önce kurallı hale getirmeniz sıfatı bulmanızı kolaylaştıracaktır.

Eskileri özlüyoruz- Eski zamanları özlüyoruz

Bu cümlelere baktığımız zaman aslında aynı anlama geldiklerini görüyoruz. İkinci cümlede \"eski\" sıfat, \"zamanlar\" isim iken; birinci cümlede \"zamanlar\" ismindeki çoğul eki olan \"-lar\" ekinin sıfat olan \"eski\" kelimesine getirildiğini görüyoruz. Bu durum \"eskileri\" kelimesinin oluşmasına yol açarken artık kelimemiz sıfat değil \"adlaşmış sıfat\" olmaktadır.

6 Sınıf Sıfatlar Konusu ile İlgili Dikkat Etmeniz Gerekenler!

1- Sıfatlar isimlerden önce gelir. Devrik cümlelerde ise sıfatların isimlerden sonra gelmesi söz konusu olabilir.

2- Sıfatlar ek almazlar. Eğer bir sıfat isme gelen çekim eklerini alırsa bu durumda \"adlaşmış sıfat\" olacaktır.

3- Bir isim birden fazla sıfatla nitelenebilir ve belirtilebilir.
" } ] }