{ "title": "2 Sınıf Sıfatlar", "image": "https://www.sifatlar.com/images/2-Sinif-Sifatlar-16276.png", "date": "20.01.2024 15:59:44", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
2 Sınıf sıfatlar; varlıkları daha iyi ifade edebilmek için bazı zamanlarda tanıtıcı sözcükler kullanmak gerekir. Bu sözcükler isimlerin önünde kullanılarak renk, durum, şekil, sayı gibi durumlarda niteleyen ve belirten sözcüklerdir. Böylece varlıkları daha iyi tanırız ve benzerlerinden ayırt ederiz. Özelliklerini ve durumlarını öğrendikten sonra nesneleri ayırt etmemiz böylece kolaylaşmış olur.

Varlıkların durumunu, sayısını ve rengini bildiren sözcüklere sıfat ismi verilmektedir. Sıfat konusunu daha iyi anlayabilmek için konuyu örnekler ile açıklayalım. 2 Sınıf sıfatlara örnekler verecek olursak;

Kırmızı elma: Kırmızı kelimesi varlığın rengini belirtmektedir.

Büyük ev: Büyük kelimesi varlığın durumunu belirtmektedir.

İki kuş: bu sözcüklerde iki kelimesi varlığın sayısını belirtmektedir.

Şu silgi: Şu kelimesi varlığın yerini işaret etmektedir.

Birkaç kalem: Birkaç kelimesi varlığın belirsiz olduğunu belirtmektedir.

2 Sınıf sıfatların detaylı anlatımı

Kelimeler tek başına sıfat olmamaktadır. Bir kelimenin sıfat olarak isimlendirilmesi için mutlaka isimden önce gelmesi gerekir. Eğer sıfatlar isimden önce gelmez ise sıfat olarak nitelendirilmemektedir.

Ön isimler varlıkların şekillerini ve biçimlerini bildirmektedir. Bu kelimelerden bazıları şunlardır; yamuk, ince, eğri, uzun, kısa, kalın.

Ön isimler ayrıca varlıkların rengini de bildirmektedir. Bu kelimeler; kırmızı, mor, sarı, pembe, kahverengi gibi.

Ön isimler varlıkların sayısını da bildirmektedir. Bu kelimeler; ikinci, üçüncü, on, yedişer gibi.

Ön isimler varlıkların durumunu bildirmektedir. Bu kelimeler; bayat, hızlı, hasta, soğuk, rüzgârlı, yağmurlu gibi.

Ön isimler varlıkların yerini bildirir ve işaret etmektedir. Bu kelimeler; o, şu, bu gibi.

Ön isimler varlıkların sayısını ve durumunu tam olarak açıklamadan da varlıkların özelliklerini bildirmektedir. Bu kelimeler; birçok, bütün, biraz, çoğu gibi örnekler ile konu daha iyi anlaşılmış olur.
" } ] }